Narancsos-csokis zabfalatok

A zabról – mielőtt teljesen leírnánk – nem árt tudni, hogy rendkívül tápláló, energiát adó gabona, tartalmaz B1-, B5- és B6-vitamint, E-vitamint, rostot bőségesen, valamint vasat, foszfort és kalciumot is. Továbbá jótékony hatással van az emésztésre.

Az egyik kedvenc kekszünk ez a csokis-narancsos verzió, gyakorlatilag nem tudok annyit sütni, hogy több napig kitartson. Max. 2. Pedig igyekszem, na…. 😉 Süssétek meg, kóstoljátok meg, isteni finom, roppanós, eteti magát piszkosul.

Hozzávalók

15 dkg finomliszt

7,5 dkg zabpehely

5-10 dkg étcsokoládé

1/2 kávéskanál szódabikarbóna

1 csipet só

ízlés szerint kókuszreszelék

(2 marékkal szoktam, de néha kihagyom)

15 dkg margarin

4 evőkanál méz (vagy ugyanennyi porcukor)

5-10 dkg kandírozott narancshéj

1-2 ek tej (ha túl száraz a massza)

A keksz titka abban rejlik, hogy amikor összeállítjuk a masszát, egy jó sűrű, gyurmázható tésztánk legyen, akkor tuti nem fog szétterülni a sütőben. 😉 Ehhez oda kell figyelni arra, hogy az arányok nem mindig egyeznek pontosan, mivel függ a hozzávalók minőségétől. Ha túl morzsás, akkor lazítsuk nagyon kevés tejjel, ha túl laza, akkor pedig mehet bele zab/liszt/kókusz, bármi, ami “megfogja”.

 
Kezdjük a margarin olvasztásával a mókát. Szórjuk is bele a narancsot, hogy picit puhuljon, majd ha már nem forró, adjuk hozzá a mézet. A száraz részeket összekeverjük, és hozzáadjuk a mézes-narancsos-margarinhoz. A keksznek az állaga a lényeg. Jó kis tömör masszát kell kapjunk, amivel könnyen tudunk dolgozni. Teáskanállal kis halmokat sorakoztatunk a sütőpapírra, és vizes ujjal ellapítjuk őket. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük. Jó sütögetést!
 
Fémdobozba zárva 2 hétig is eltartható. (Várom a visszajelzéseket, hogy bárkinél kitartott e addig, mi a második nap végére mindig a nyakára lépünk 😀 )
 
KEKSZMŰHELY A FACEBOOK-ON!
Tovább a blogra »