Kekszet, vagy csalunk! 🙂
Nem célom vitát szítani abból, hogy jó-e a Halloween, vagy sem, szerintem ezt úgyis mindenki maga dönti el. 🙂 Nálunk az egész dolog kimerül egy tökfaragásban, mert az tényleg TÖK jópofa az ajtó előtt egy mécsessel a közepén. Aztán tavaly már sikerült belecsöppennünk egy Halloween buliba is, úgyhogy bárhogy is legyen, egyre nagyobb teret nyer nálunk is. A gyerekek pedig szeretik a kicsit vicces, vagy ijesztő dolgokat. Értük pedig elég sok mindenre nyitottak vagyunk. 🙂
Az idén felkérést kaptam egy címlapfotózásra. 3 féle ételt kellett készítenem Márton-nap és Halloween témakörben, azonban túllőttem a terven, egyszerűen úgy éreztem muszáj kekszet is készítenem a 3 megtervezett fogás mellé. Így születtek meg a képen látható tallérok pókhálós, pókos és tökös kivitelben.
Keksz alapnak használhattok bármilyen formatartó (térfogatnövelő nélküli) kekszet. Ha mégse tartja, még akkor sincs veszve, mert egy kisebb kör alakú pogácsaszaggatóval egyforma korongokat tudtok formázni. mert itt ugye fontos a látvány most. 😉
Azért leírom nektek ezeknek a sütőtökös kekszeknek is a receptjét, mert hát ha már Halloween, akkor legyen tök a kekszben is. 🙂
Hozzávalók
35 dkg liszt
5 dkg kukoricaliszt
2 ek kakaópor
15 dkg sütőtök reszelve
(nyersen)
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 kisebb tojássárgája
nutella
fehér burkoló massza
(unidec)
színes marcipán
A liszteket a porcukorral és a kakaóporral elkeverjük. Hozzáadjuk a vajat, és morzsalékosra gyúrjuk az egészet (aprítógéppel gyorsabb és hatékonyabb). Hozzáadjuk az apró lyukú reszelőn lereszelt sütőtököt és a tojássárgákat. Összegyúrjuk. Ha nagyon nem akar összeállni a tészta, nagyon kevés hideg vizet adhatunk hozzá mokkáskanalanként. Ha összeállt, fóliába csomagolva tegyük hűtőbe 1 órára.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, és szaggassunk korongokat belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és kb. 12 perc alatt készre sütjük.
A tepsin hagyjuk kihűlni. A keksz méretével megegyező kiszúróval szúrjunk ki korongokat a kinyújtott, hófehér burkolómasszából. (Étkezési keményítőt szórva a munkalapra könnyedén tudjuk nyújtani.)
Minden kekszet kenjünk meg nagyon vékonyan nutellával (vagy más “ragasztó” anyaggal), és helyezzük rá a korongokat. Kézzel kicsit igazítsuk meg, ha szükséges.
Marcipánból készítsünk figurákat, és pici vízzel ragasszuk fel a korongokra őket.
Csatlakozz a Kekszműhely Facebook oldalához is, ha van kedved! 🙂
Ha kíváncsi vagy, milyen menüvel készültem a címlapfotózásra, keresd a Küldd el a RECEPTED! magazin novemberi számát az újságárusoknál! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: