Pöttyös kekszek marcipán és mák rajongóknak… Mert aki a marcipánt szereti, rossz ember nem lehet… – szoktam mondogatni, leginkább magamnak 🙂
Ez egy teljesen szimpla keksz. Nem kell hozzá ördögi mutatvány, csak némi zsiradék (vaj), liszt, tojás, és amit belegondolunk. Én a marcipánt gondoltam bele, és abszolút csak mintaként az őröletlen mákot. Különben pont úgy nézne ki, mint bármelyik másik vaníliás keksz. Így viszont már nem… 🙂
Hozzávalók
35 dkg liszt
5 dkg kukoricaliszt
25 dkg vaj
csipet só
15 dkg porcukor
1 tojás
1 tk sütőpor
20 dkg marcipán
1 ek darálatlan mák
A marcipánt dobjuk be egy kis időre a fagyasztóba. A liszteket elkeverjük, hozzászórjuk a sót, porcukrot, sütőport, és a felkockázott vajjal alaposan elmorzsoljuk. (Aprítógéppel rendelkezők csak dobáljanak bele mindent, és végeztessék el a piszkos munkát.) Ezután reszeljük hozzá nagy lyukú sajtreszelőn a marcipánt, és ezzel is dolgozzuk el alaposan. Mehet bele az 1 evőkanál mák, ami elhagyható, mivel mennyiségileg nem sok, pusztán a kinézetén dob a kekszeinknek. És végül a tojással állítsuk össze a kész masszát. Ha nagyon rakoncátlankodna, és nem akarna a morzsakupac összeállni, egy kis hideg vízzel (néhány teáskanál) segítsünk neki. Fél óra pihi jár az alaposan megdolgozott tésztánknak, majd lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, és a kívánt formára szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokos előmelegített sütőbe tolva 10 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, mert ha kész a keksz, onnantól nagyon gyorsan odakap. Még világos állapotban kell kiszedni őket.
Mint mondtam, marcipán-rajongó vagyok, tehát nyilvánvaló, hogy nem ez az első és utolsó kekszem, ami ezt a finomságot tartalmazza.
Íme a 2 másik kedvenc:
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: