Kekszműhely

Mézkaramellel töltött vaníliás kekszek

Karamell, mert szeretem…. gyerekkorom óta. És ez most már sírig tartó szerelem lesz, az már tuti. 🙂

Ezzel a recepttel szeretnék minden kedves Kekszműhely Olvasónak
Áldott, Békés Karácsonyt kívánni!

mézkaramell keksz

Van nekem egy kedvelt receptem, ami úgy kezdődik, hogy nincs benne cukor. Ami ugye nem teljességgel igaz, mert a  méz is cukor. Na de biztos értitek. A mézből főzött karamellt tavaly gasztro ajándékként osztogattam a családnak. Receptje még Tortafüggő Marisztól volt, azóta is szeretettel használom. Az idén szaloncukor gyártására is kipróbáltam, egész használható, ha ügyesen és gyorsan dolgozunk vele. Nyilván nem kellett sokat gondolkodnom rajta, hogy tudjam, ez a krém az idén kekszekben is debütálni fog. És lám, a terveket tettek követték, és elkészültek a képen látható vaníliás korongok, melyek közt megbújik ez az isteni finom, lágy, krémes karamellkrém. A tetején némi csoki tette fel a történetre a koronát. Jöjjön a recept…

Hozzávalók
Keksz
40 dkg liszt
(lehet 35 dkg sima + 5 dkg kukorica)
15 dkg porcukor
csipet só
25 dkg vaj/margarin
1 tojás sárgája
2 tk vanília kivonat

Karamell
12,5 dkg vaj/margarin
2 ek méz
2 dl tejszín

Tetejére kevés olvasztott csoki

Kezdjük a karamellel, mert annak idő kell, míg megszilárdul. Mindent tegyünk egy edénybe, majd kezdjük el melegíteni a tűzhelyen. Ha már pöfékel, vegyük tartalékra a lángot, és lassú tűzön kb. 25-30 perc alatt, sűrű kevergetés mellett főzzük sűrűre, amíg szép karamell színt nem kap. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe a gyorsabb dermedés elérése érdekében.

A kekszekhez a lisztet a csipet sóval és a porcukorral elkeverjük, majd a vajat alaposan elmorzsoljuk benne. Végül a tojás sárgájával és a vanília kivonattal az egészet összegyúrjuk. (Ha szükséges, teáskanalanként adhatunk hozzá hideg vizet, hogy összeálljon a tészta.) Fóliába csomagolva fél órát pihentetjük a hűtőben. Ezután a sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és korongokat szaggatunk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és kb. 10-12 perc alatt (figyeljük, mert hamar megbarnul!) világos színűre sütjük. Ha kihűltek, 2 korongot megkenünk a szintén kihűlt karamellel, a kekszek tetejét megcsurgatjuk olvasztott csokival, és hagyjuk 1 éjszakán át legalább, hogy összeérjenek az ízek, és ne csússzanak szét a korongok, ha beleharapunk. 😉 Garantáltan finom!

KEKSZMŰHELY A FACEBOOK-ON IS!

TOVÁBBI RECEPTEKÉRT (NEM CSAK KEKSZ) KERESS ITT!

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anna Dosztály says:

    azt szeretném megkérdezni, hogy ebből kb. hány darab keksz lesz? 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!