Kekszműhely

Sütinyalóka

Süti és nyalóka egyben! Pálcikás kekszek ünnepi díszben…

sütinyalóka

Az oviban, ahova a gyerekek járnak, minden évben novemberben szerveznek egy teadélutánt, ami egyfajta játékos, vetélkedős, kézműves délután, minden csoportban van valami foglalkozás, amiken részt lehet venni, az elkészített műveket haza lehet hozni. Erre a teadélutánra lehet kivételesen vinni házi sütiket is, amit a büfében “eladnak”, ki mennyit gondol alapon, és a bevétel az ovié. Még van pár napom, hogy kigondoljam, mi legyen az idei terv, de addig is megmutatom a tavalyit, ami a gyerekek körében nagy sikert aratott, mert rendkívül látványos, a pálcika a kekszben pedig valamiért fokozta a vonzalmat. Mikor mentem be az oviba, hogy összeszedjem B-t, már csomó gyerek ezzel a sütinyalókával flangált az épületben 🙂 Szerintem elsők között fogyott el. Mindamellett, hogy mutatós darab, még finom is, és együtt készíthető a gyerekekkel, ami lássuk be, nem elhanyagolható szempont. Segíthetnek a kekszek és a minta kiszúrásában, a csokizásban, és a díszek elhelyezésében is.

Hozzávalók
35 dkg liszt
5 dkg kukoricaliszt
15 dkg porcukor
csipet só
1 tk sütőpor
25 dkg vaj/margarin
1 tk vanília kivonat
2 M-es tojás sárgája
(pár csepp víz, ha szükséges)

15 dkg étcsokoládé
hurkapálca
marcipán
ételfesték
kókuszreszelék

A lisztet a sütőporral, a porcukorral és a sóval elkeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a vanília kivonatot és a tojások sárgáját, majd összeállítjuk a tésztát. Ha hosszas gyúrás után is szétesik még, akkor néhány teáskanál hideg vizet adhatunk hozzá (kanalanként). Ha kész, fóliába csomagolva fél órát pihentessük hűtőben. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a keksz alapot nyújtsuk ki 3-5 mm vastagságúra. Korongokat szaggatunk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és mindegyikbe 1-1 hurkapálca darabot nyomunk, jó erősen, hogy biztosan ott maradjon.

DSCF4685

Kb. 10 perc alatt készre sütjük a “nyalókákat”. Hagyjuk kihűlni. Közben intézhetjük a marcipán szaggatását. Ehhez a marcipánt porcukrozott munkalapon kinyújtjuk vékonyra, és kedvünk szerint szaggathatunk belőle formákat, vagy ha néhány darabot beszínezünk ételfestékkel, akkor bármit készíthetünk, pl. a képen látható csavaros-kampós cukorkákat, télapósapkát, zöld fenyőfát 😉 Ezeket tegyük félre. A csokit olvasszuk meg úgy, hogy először 5 dkg-ot apróra törünk, félretesszük. A maradék 10 dkg-ot vízgőz felett megolvasztjuk, majd levesszük a tűzről, és a félretett maradék 5 dkg csokitörmeléket beleszórjuk, és addig kevergetjük, míg el nem olvad benne. Ezt hívják temperálásnak. Fogunk egy szilikon ecsetet, és lekenünk szépen minden korongot csokival, és azon nyomban ráhelyezünk egy marcipán mintát/formát. Végül kevés kókuszreszelékkel is megszórhatjuk, ezzel keltve némi télies hatást. Meglátjátok, jó móka lesz a gyártása is, és nagy örömmel fogják elfogyasztani a gyerekek! 😉

sütinyalóka

Ha celofánba becsomagoljuk szépen, akkor házi készítésű adventi naptárba is tehetjük a gyerekeknek, persze szigorúan csak akkor, ha nem velük készítettük el. 😉

Kekszműhely a Facebook-on is! Gyere! 😉

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!