Kekszműhely

Csigakeksz házi mogyorókrémmel

Uzsonnára egy kis gyümölccsel kiegészítve, reggelire egy bögre tejjel a keksz mindig jó választás.

csigakekszek házi mogyorókrémmel

Mi kekszszerető család vagyunk. A gyerekek sokszor úgy indulnak oviba, hogy a reggeli kakaó/tej mellé kapnak 2-3 db kisebb kekszet, hogy mégse üres pocakkal induljanak, de nyilván azt se engedem, hogy dugig egyék magukat, mert akkor nem tudnának az oviban reggelizni, és hamar megéheznének ebédig… Erre van rendszeresítve egy kis fémdoboz, amiben elég sokszor vannak kekszek, mikor épp milyen. Ez alkalommal csigakekszeket sütöttem, mégpedig házi mogyorókrémmel megtöltve. Fincsi, a krémtől zamatos, és mégis roppanós kekszeket kaptam.

Hozzávalók
35 dkg liszt
5 dkg kukoricaliszt
25 dkg vaj/margarin
15 dkg porcukor
csipet só
1 tk vanília kivonat vagy 1 vanília rúd belseje
(esetleg kivonat helyett aroma)
2 M-es tojás sárgája
(vagy 1 kisebb tojás fehérjével együtt)
1 tk sütőpor
és ha nem áll össze a tészta, akkor pár csepp víz

~ 6 ek mogyorókrém

A liszteket a sóval, a sütőporral és a porcukorral elkeverjük, majd a vajjal az egészet morzsásra gyúrjuk. Mehet bele a vanília kivonat, a tojás(ok), és gyúrjuk össze a tésztát egy nagy gömböccé. Ha nem áll össze, 1-1 teáskanál hideg vizet hozzáadva segítsünk neki. Ha kész, 2 részre osztjuk a tésztát, és egyenként téglalap alakúra nyújtjuk lisztezett felületen. Megkenjük mogyorókrémmel. Hogy mennyivel, az rajtatok áll. 😉 Egyenletesen kenjük el rajta, majd a tészta hosszabbik oldalánál kezdve szorosan tekerjük fel az egészet. Az így kapott 2 rudat fóliába csomagolva tegyük be a hűtőbe legalább 1 órára, de akár egy éjszakát is állhat. Ezután csomagoljuk ki, a sütőt melegítsük elő 180 fokra, és egy jó éles késsel vágjunk vékony szeleteket a rudakból. Az így kapott kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassuk, és a meleg sütőbe tolva 10-12 perc alatt süssük készre.

A pihenésnek az a célja, hogy a mogyorókrém is, és a tészta is kellően megkeményedjen, és szép szeleteket kaphassunk. Ha ezt a hűtős részt kihagyjuk, a csigák nyomottak lesznek, a mogyorókrém puhasága miatt a kés folyamatosan maszatolja a szeleteket, így nem lesznek meg a szép csigavonalak.

Vidám kekszezést! 😉

Gyertek Facebook-ra is, ha van kedvetek:
Kekszműhely Facebook oldala

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!