Kekszműhely

Ötórai kekszek – fahéjjal, vaníliával

fahéjas vaníliás kekszek

Őrülten finom illatok lengik be a lakást, amikor fahéjjal dolgozol. Imádom. Bármikor, bármibe… Csipetnyit a kávé tetejére, tejbegrízre egy halommal, fánkhoz, gombóchoz, kürtős kalács burkolatba, és had ne soroljam fel a gasztronómia ezernyi résztvevőjét, amelyek tökéletes párost alkotnak ezzel az isteni fűszerrel. A legjobb, bárki bármit mond. És most képzeljük ezt az édes, finom fűszert bele a kekszbe, mellé még egy kis vaníliát társítva. Hunyjuk be a szemünket, amikor a délutáni kávénkat kortyolgatjuk az őszi erőlködő napsütésben, vagy akár télen, a kanapén egy pokrócba burkolózva, majd harapjunk bele. Pont annyira omlós, amilyennek lennie kell. Tökéletes kísérője lesz a kávénknak, de akár az 5 órai teánknak is (a kis kekszek mutatják is az időt), sőt az én gyerekeim pl. uzsira gyümölcs mellé, vagy a reggeli kakaóhoz kapják. Ma már úgy kellett lezárni a dobozt előlük, annyira falták. 🙂 A kiszúróktól külön boldog vagyok, szerintem irtó cukik, és a legegyszerűbb kekszet is fel tudjuk dobni velük. Van a garnitúrának még 2 eleme, de azt később mutatom meg nektek egy újabb recepttel.

Hozzávalók
35 dkg liszt
5 dkg kukoricaliszt
(ettől lesz igazán keksz a keksz)
25 dkg vaj/margarin
15 dkg porcukor
2 ek fahéj
csipet só
2 tk vanília kivonat vagy 1 vanília rúd kikapart belseje
2 M-es tojás sárgája
(vagy 1 kisebb tojás fehérjével együtt)
és ha nem áll össze a tészta, akkor pár csepp víz

Mindig mondom, hogy jól tud jönni egy késes aprító a háznál, mert az minden piszkos munkát elvégez. De ehelyett megteszi a kezünk is ám, nem kell aggódni. 😉 A sorrend a következő. A liszteket a csipet sóval, a fahéjjal és a cukorral elkeverjük. Elmorzsoljuk a vajjal, hozzálöttyintjük a vanília kivonatot, majd a tojással az egészet összeállítjuk. Ha nem áll össze, jöhet néhány teáskanál víz. De nem nagyon lesz rá szükség! Hűtőbe tesszük picit pihenni a tésztát, majd lisztezett felületen 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, és kiszaggatjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 fokos, előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk a tepsin kihűlni őket, majd fémdobozban jó sokáig eltarthatóak. Vagyis úgyse maradnak ott sokáig, ezt már annyiszor elmondtam. 🙂

Kekszműhely a Facebook-on is!

Ha pedig nem csak kekszre, hanem egyéb receptekre is vágysz, gyere ide:
HahoPihe Konyhája

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. HahoPihe Konyhája says: (előzmény @Lidi Kv)

    Szia! Örülök, hogy ízlett 😉 A cukor mennyiséget változtatható, nem mindenki olyan édesszájú, mint mi 🙂

  2. Lidi Kv says:

    Finomak lettek, bár szerintem jevesebb cukor is elég lenne bele. A tésztája nagyon jól formázható, sütés közben is megtartja a mintákat. Köszi!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!