Kekszműhely

Diós tallérok

Diós, kukoricapelyhes kekszek óriásira sütve. Finomak. Ropogósak.

dióskeksz_2

Tesóméknál készültek ezek a kekszek múlt heti kiruccanásunk alkalmával. A konyhájában fellelhető dolgok voltak az alapok, mérő eszközöm nem volt, így inkább hasra ütöttem, és érzésre dolgoztam. Nektek azért megpróbálom formába önteni a dolgot. 🙂 A kép is azért tér el az eddig megszokottól, mert nem hazai közegben mozogtam, és a masinám sem volt velem. Így másik tesó kölcsön telefonjával kattogtam, amiért ezer köszönet, mert így mégis létre tudott jönni ez a bejegyzés.

Hozzávalók
15 dkg vaj
4 ek porcukor
csipet só
kb. 2 marék kukoricapehely összetörve
6-7 dkg dió durvára törve
15 dkg liszt

Említettem, hogy nem volt mérlegem. Így leírom, mire figyeljetek, hogy a végén jó legyen a keksz. Az egyetlen, amit szem előtt kell tartanotok, hogy a végén olyan állaga legyen a tésztának, hogy szabad kézzel gombócokat tudjunk csippenteni, és vizes tenyérrel gömbölyűvé tudjuk gyúrni. Ehhez pedig nyilván az kell, hogy ha túlságosan ragad, akkor száraz anyagra van szükségünk még (liszt, kukoricapehely, darált dió), ha pedig össze se áll, annyira kemény, akkor nedvességre, tehát tej/víz. Ennek függvényében akkor kezdjük a vaj megolvasztásával a kekszgyártást. Nem kell, hogy forró és nagyon híg legyen, elég ha csak jó puha, hogy könnyebben dolgozzunk fele. Ha viszont túlhevítettük, hagyjuk picit lehűlni annyira, hogy az ujjunkat már bele tudjuk dugni anélkül, hogy megégne. 🙂 Mehet hozzá a cukor, a csipet só, az kukoricapehely, és a dió. A diót darálva is hozzá adhatjuk, nekem most kifejezetten jól esett, hogy “harapni” lehetett azt is. Végül pedig annyi lisztet adunk hozzá, hogy elérjük a fentebb említett állagot. Ha nincs időnk egyből sütni, betehetjük hűtőbe is nyugodtan. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. Sütőpapírral bélelt tepsire diónyi golyókat sorakoztatunk a keksz tésztájából, majd vizes ujjal ellapítjuk őket szép nagy koronggá. Kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, mert ha a széle már kezd pirulni, akkor vegyük ki, innentől ugyanis nagyon gyorsan barnára tud sülni az egész keksz, ami viszont ízre nem lesz annyira jó. 🙂 Jó sütögetést!

Gyertek a Facebook oldalra is, ha van kedvetek! Hamarosan ott is beindul a nagyobb élet! 😉

kekszlogo_2.jpg
KEKSZMŰHELY FACEBOOK OLDALA

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!